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Question Answer 

Safer Recruitment Practice Guidance 

 

To Whom does the Safer Recruitment 

Practice Guidance apply? 

The Guidance applies to all roles in the Church of England, senior clergy, as well as parish 

priests, and all those in other paid and voluntary roles.  With so many roles the wording of the 

policy may not fit exactly in relation to a particular role but the principles should always be 

made to apply. 

Under section 5 of the Safeguarding and Clergy Discipline Measure 2016, all clergy 

authorised to officiate, churchwardens, licensed readers, lay workers and parochial church 

councils must pay “due regard” to the Guidance.  A failure to do so may result in disciplinary 

proceedings where appropriate. 

A duty to have “due regard” means that a relevant person cannot disregard the Guidance and 

must follow it unless there are cogent reasons for not so doing. 

See paragraph 1 – Introduction – Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Eligibility 

 

Broadly, how do I assess whether a volunteer 

role at my church is eligible for a DBS 

check? 

You need to ask yourself the following questions:- 

Children 

• Does the role mean that the relevant individual either supervised/unsupervised on a 

frequent/infrequent basis, teaches, trains, instructs, cares for or supervises children or provides 

advice/guidance on physical, emotional or educational well-being to children? If the answer is 

“no” – then there will be no eligibility for any form of enhanced check in relation to children. 
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Adults 

• Does the role in question mean that the individual is carrying out one of the 6 

categories of activity (i.e. health care, personal care, social work, assisting with cash, bills or 

shopping, assistance with affairs (e.g. under a Lasting Power of Attorney) or transportation)? 

If the answer is “no”, then it is not “regulated activity” in relation to adults and there is no 

eligibility for an enhanced check with barring information in relation to adults. 

• If not “regulated activity” in relation to adults, does the role mean that a person on, 

either a frequent, intensive or overnight basis, provides training, teaching, instruction, 

assistance, advice or guidance to an adult who receives a health or social care service (e.g. is 

in a care home or receives any form of care or assistance due to age, illness or disability) or a 

“specified activity” (e.g. in prison)? If the answer is “no” – then there will be no eligibility for 

an enhanced check without barring information in relation to adults. 

Please note this is only a broad summary for full details you must refer to the Safer 

Recruitment Practice Guidance (in particular Appendix 7 and 8) and if necessary seek legal 

advice. 

Further advice can be found on the Government website - https://www.gov.uk/guidance/dbs-

check-requests-guidance-for-employers. 

Readers  
 

Are readers eligible for a DBS check? 

Yes all new readers are eligible for a DBS check.  Both during training and once licensed, it is 

expected that new readers will be working with vulnerable groups (i.e. children/vulnerable 

adults) in some capacity.   

For all readers in post, (i.e. at renewal time), you need to consider the nature of their current 

duties (i.e. what the bishop has licensed them to do) to take account of any local variations to 

establish whether they are eligible for any form of DBS check. 

See paragraph 6.3 and Appendix 7 and 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 
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Head Server 

 

Are Head Servers eligible for a DBS check? 

No.  Generally a “head server” would not be eligible for any form of DBS check.    

That said, if there is something in this particular head server’s duties that mean he/she is 

working with children/vulnerable adults, then he/she may be eligible for a DBS check.  For 

instance, if the head server is “supervising children” and satisfies the frequency criteria and 

he/she is not supervised, then he/she may be engaging in regulated activity, (i.e. eligible for an 

enhanced check (with barring information)).   Even if he/she fails the frequency test and/or is 

supervised there could be eligibility for an enhanced check (without barring information).    

If on the other hand, the head server merely has a supervisory role in relation to the 

congregation in general, some of whom happen to be children/vulnerable adults, then he/she 

will not be eligible for a DBS check, (although he/she would always be eligible for a Basic 

criminal conviction check, which would reveal unspent criminal conviction information only). 

See Appendix 7 and 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Open the Book Volunteers 
 

Are Open the Book volunteers eligible for a 

DBS check? 

 

Yes.  As supervised volunteers working/having substantial contact with children in a specified 

establishment (i.e. school) they will be eligible for an enhanced check without barring 

information, even if they engage in such work infrequently. 

See Appendix 7 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Pastoral Home Visitors 

 

Are Pastoral Home Visitors eligible for a 

DBS check? 

 

Yes.  Pastoral Home Visitors working with vulnerable adults will be eligible for a DBS check.  

 

The level of the check will depend on the nature of the support work that they are 

undertaking. If the nature of the support work involves personal care e.g. assistance with 

eating, drinking, washing etc. or assistance with peoples’ cash, bills or shopping due to age, 

illness or disability or conveying someone due to age, illness or disability to, from or between 

places where they receive healthcare, personal care or social care, they will be eligible for an 

enhanced check with barring. If they provide instruction, assistance, advice or guidance to an 

adult who receives a health or social care service (e.g. includes adults in care homes, sheltered 
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housing or receiving any form of care or assistance due to age, illness or disability), provided 

they do so on a frequent (once a week); intensive (4 days or more in any 30 day period) or 

overnight basis (between the hours of 02:00 and 0600) they will be eligible for an enhanced 

check without barring. 

 

See Appendix 7 and 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

DBS Administrators 

       

Are DBS administrators eligible for DBS 

checks? 

No. DBS administrators are not eligible for any form of DBS check.  This is because they do 

not work with children or vulnerable adults and have little or no contact with these groups.  

DBS checks are for those who work/have substantial contact with children or vulnerable 

adults. Access to sensitive/confidential/personal information does not provide eligibility for a 

DBS check. 

A DBS administrator would be eligible for a basic check via Disclosure Scotland.  This would 

reveal unspent criminal conviction information only. 

See Appendix 7 of the Safer Recruitment Practice Guidance.  

 

Worship Leaders 

 

Are Worship Leaders eligible for a DBS 

check?   

 

No, generally, Worship Leaders are not eligible for a DBS check. That said, you will need to 

analyse the nature of a particular Worship Leader’s role to see if there are any duties which 

mean they are directly engaged/have substantial contact with children/vulnerable adults, 

which may make them eligible.  For instance, carrying out services exclusively for 

children/vulnerable adults or if they are members of a PCC which qualifies as a 

children/vulnerable adult’s charity.  

Worship Leaders will always be eligible for a basic check via Disclosure Scotland.  This 

would reveal unspent criminal conviction information only. 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance 
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Volunteers at the Palaces 

 

Are volunteer tour group guides eligible for 

any form of DBS check because there may be 

children/vulnerable adults in their tour 

groups? 

No. If volunteer tour guides are merely organising tours, meeting and greeting members of the 

public, this in itself would not mean they are eligible for any form of DBS check.  

It is possible that a child (or a vulnerable adult) may be a part of a tour group but they cannot 

have DBS checks “just in case” they might come across vulnerable people, (often known as 

the “shop keeper” test). If volunteers are escorting “school parties” on tours of the palace and 

the school’s teachers (and teaching assistants) are on the tour and supervising the children, the 

tour guides would not be eligible for a DBS check as they are unlikely to be “caring for, 

supervising, instructing, teaching, training etc.” any children themselves.  

Of course, the tour guides would all be eligible for a basic check via Disclosure Scotland, 

which would reveal unspent criminal conviction information only. 

See Appendix 7 and 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Trustees 

 

I have just been elected as a member of a 

PCC, where the church runs a pastoral home 

visiting scheme for vulnerable adults, which 

includes shopping for the housebound and 

conveying them to/from healthcare 

appointments, am I eligible for a DBS check? 

 

Yes.  The PCC will be a classed as a vulnerable adult’s charity and as a trustee of such a 

charity you are eligible for a DBS check (an enhanced check without barring information). 

To qualify as such a charity, workers of the PCC, would have to normally include individuals 

engaging in regulated activity relating to vulnerable adults.  In this case, the workers for the 

PCC carry out regulated activity with vulnerable adults.   (The same situation would apply if 

you were a trustee of a PCC which is classed as a children’s charity because its workers 

engage in regulated activity in relation to children, (e.g. the PCC runs a Sunday School)). 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Cathedral choir tours and DBS eligibility 

 

Those individuals who are responsible for teaching, training, supervising or caring for any 

children who are on the tour, will be eligible for a DBS check. If the tour is overnight, this 
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My cathedral choir is going on tour, who is 

eligible for a DBS check? 

will mean that the relevant individuals (i.e. those in charge of supervising/caring for the 

children) will be eligible for an enhanced check together with a barred list check.  

Adult choir members will not be eligible for a DBS check (unless the role includes 

responsibility for teaching, training, caring for or supervising vulnerable groups (children or 

adults)).  They will remain eligible for a basic check via Disclosure Scotland, however, which 

would reveal unspent criminal conviction information only. 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance.  

 

The Secretary and Treasurer of the PCC 

 

Under the Safeguarding and Clergy 

Discipline Measure 2016 the parish secretary 

and treasurer will be disqualified from acting 

in these roles if they are on a DBS barred 

list(s) or are convicted of an offence under 

Schedule 1 of the Children and Young 

Persons Act 1933. Does this mean that they 

are eligible for DBS checks? 

No. Generally they will not be eligible for any form of DBS check unless they are actually 

members of a PCC, which is a children/vulnerable adult charity and they are, therefore, 

charity trustees of such a charity.  In such a case, they will be eligible for an enhanced check 

without barring information, which means you would be able to receive conviction 

information (spent and unspent). 

They are, however, unlikely to be eligible for an enhanced check with barring information and 

you will have to rely on an individual voluntarily disclosing whether or not he/she is barred. 

If the “secretary” and/or “treasurer” are not PCC members (or the PCC does not qualify as a 

children’s/vulnerable adult’s charity) they will only be eligible for a basic check via 

Disclosure Scotland (this will reveal unspent criminal conviction information only). 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance 

 

PCC members and Churchwardens 

When should a person standing for election as 

a churchwarden or as a member of the PCC 

Appropriate checks should be carried out after the relevant individual is elected to his/her 

post. It should be made clear to all nominees prior to any election that all appointments will be 

subject to appropriate checks. 
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have a criminal records check? And what check 

is appropriate? 
What check is appropriate will depend on the status of the PCC.  If the PCC does not sponsor 

or approve work with children/vulnerable adults neither the churchwardens nor the PCC 

members would be eligible for any form of DBS check.  In these circumstances, such 

individuals would be eligible for a basic check via Disclosure Scotland, which would reveal 

unspent criminal conviction information only. 

 

If the PCC, as a charity, sponsors and approves, in its own name, work with children or 

vulnerable adults, then all PCC members (including the churchwardens, as ex officio 

members of the PCC), will be eligible for a DBS check (an enhanced criminal record check 

without barring information). 

 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance for more information.    

 

  

Clergy moving around the Diocese 

 

If a member of the clergy moves to a new job 

in a neighbouring parish within the same 

diocese does he/she need a new DBS check? 

 

No. Anyone applying for a new role in a Church of England  organisation within the diocese 

where he/she currently works does not require a new criminal record check provided:- 

 The result of the criminal record check has been seen; 

 The result of the criminal record check is not out of date, (i.e. more than 5 years old); 

 The new role is with the same “workforce” (i.e. children/vulnerable adults); and 

 The new role is eligible for the same/lower level of criminal record check as the 

previous role. 

See the Safer Recruitment Practice Guidance – Paragraph 6 – DBS Portability 

 

People applying for roles in the church 

who have lived overseas 

 

What criminal record check do I need to 

request if someone applies for a post from 

overseas? 

The person making the appointment should ask the applicant to obtain criminality information 

(also known as a certificate of good conduct/character) from his/her relevant embassy/high 

commission (or police force). This means that in addition to the DBS check, the 

candidate/applicant must seek this additional check to cover the time he/she spent abroad. 

(Further advice can be found on the Home Office website).  
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https://www.gov.uk/government/publications/criminal-records-checks-for-overseas-applicants 

If such information is not available from the embassy/high commission etc. or if there are 

concerns about the reliability of the information provided, the person(s) making the 

appointment should take extra care when taking up references and checking any previous 

employment record. In such cases, additional references should be sought and at least one 

reference from a previous employer should be contacted by telephone as well as by letter. 

See paragraph 2.11 – Overseas applicants – Safer Recruitment Practice Guidance 

 

Ordinands 

 

Are Ordinands eligible for DBS checks? And 

should Ordinands be treated as volunteers for 

the purpose of such checks (i.e. will the 

checks be free of charge)?  

 

Yes. Ordinands will be eligible for a DBS check (enhanced check together with barring 

information), as they will be working with/have substantial contact with children/vulnerable 

adults as part of their training. 

No. Ordinands are not volunteers because they are carrying out the training for their own 

benefit, (i.e. as part of the requirement to become ordained).  This will apply whether the 

individual is intending to be stipendiary or non-stipendiary. Even if planning to become non-

stipendiary once ordained, the training would be the same and he/she would be free to 

undertake stipendiary as well as non-stipendiary roles.  Once he/she is ordained of course this 

may change, non-stipendiary ministers would be considered to be volunteers in the secular 

world. 

See Appendix 8 of the Safer Recruitment Practice Guidance. 

 

Blemished Disclosures 

 

What happens if a bishop or dean has a 

blemished disclosure? 

If there is a blemished/unclear DBS disclosure in relation to the appointment of a diocesan 

bishop that would go to the National Safeguarding Adviser, who would carry out the function 

of the Diocesan Safeguarding Adviser, i.e. carry out a risk assessment and state whether or not 

the person is suitable for appointment.  In relation to suffragan bishops and deans, it is the 

Diocesan Safeguarding Adviser who would advise of any risk (and suitability) in the case of 

blemished/unclear disclosures, even though it is the office of the Archbishops’ Secretary for 
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Appointments who arranges the DBS check (and medical) for all dean and suffragan 

appointments, as well as diocesan bishops. 

For more information on the recruitment process in general, see paragraph 2 – The 

recruitment process – Safer Recruitment Practice Guidance 

 

Barred List Status 

 

Can I apply to the DBS to receive notification 

of barred listed status in relation to an 

individual? 

Yes.  You can apply directly to the barring arm of the DBS to have that information sent to 

you by recorded delivery. You can email your request to: dbsdispatch@dbs.gsi.gov.uk 

 

You should enclose the following information:- 

 

Details of the individual:- 

  

Name: 

Date of birth: 

Address: 

Purpose of the role: 

 

You will need to provide the reason you have a “legitimate interest” to see this information. 

For instance: 

 

“The Church is making a suitability assessment to place the individual in regulated activity 

and the information is required for the purposes of the protection of children and vulnerable 

adults.” 

 

As the response will be sent by recorded delivery, you will need to provide your address. 

 

For more information on the barring process, see paragraph 7 – Referral to the Disclosure and 

Barring Service – the Safer Recruitment Practice Guidance.  

 

mailto:dbsdispatch@dbs.gsi.gov.uk

