A person who is disqualified from acting as a charity trustee may not be a member of a PCC.

Rule 46A of the Church Representation Rules provides that a person is disqualified from election or from serving as a churchwarden or a member of a PCC, a DCC or a Synod if he or she is disqualified from being a charity trustee (subject to the possibility of a waiver by the Charity Commission in relation to ecclesiastical charities).
By section 178 of the Charities Act 2011, a person is disqualified from acting as a charitable trustee if he or she:

· Has been convicted of an offence involving dishonesty or deception;

· Has been adjudged bankrupt and not yet discharged;

· Has made a composition or arrangement with creditors (eg entered into an IVA or a creditors’ voluntary arrangement);

· Has been removed from office by an order of the Charity Commission or the High Court made on grounds of mismanagement of the affairs of a charity;

· Has been removed from “being concerned in the management or affairs of any body” by the Court of Session under the Charities and Trustee Investment (Scotland) Act 2005;

· Is disqualified from acting as a company director.

Charity Commission guidance is that it is good practice for a person to be asked to declare in writing that he or she is eligible to act as a charity trustee before taking up office.
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